Nevidiaci zo SR a Poľska sa učia uplatňovať svoje práva

10.09.2013 Prešov

Prešov 9. septembra (TASR) - Nevidiaci z Poľska a Slovenska sa dnes v Prešove začali učiť, ako realizovať sebaobhajobu a ako zabrániť odopieraniu ich práv. Kurz Sebaobhajoba v praxi je súčasťou projektu Spolu pre nevidiacich realizovaného v rámci cezhraničnej spolupráce SR a Poľska.
„Cieľom tejto aktivity je výmena skúseností medzi trénermi z poľskej a slovenskej strany. Chceme poukázať na to, ako v praxi sebaobhajobu realizujeme u nás a v Poľsku, a trochu si aj zatrénovať. Máme tu tiež účastníkov, ktorí prejdú týmto tréningom sebaobhajoby. Pod sebaobhajobou myslíme najúčinnejší nástroj, ako uplatňovať svoje práva, ktoré umožňuje legislatíva alebo spoločnosť. Ide o to, aby sme predchádzali diskriminácií občanov so zrakovým alebo iným postihnutím,“ povedal pre TASR vedúci Krajského strediska Únie nevidiacich a slabozrakých Slovenska (KS UNSS) v Prešove Jozef Hlubovič.
Tréning začal dnes a potrvá do stredy (11.9.). Na stretnutí sa zúčastňuje 10 nevidiacich z Poľska a 10 zo Slovenska. Venujú sa legislatíve a právam človeka so zrakovým postihnutím, antidiskriminačným zákonom, dohovorom OSN, ale aj komunikácii, keďže podľa Hluboviča je pre občanov so zrakovým postihnutím dôležité najmä vedieť komunikovať. V stredu si teoretické znalosti vyskúšajú aj v praxi, plánujú telefonovať či ísť na úrady.
 

Vyberte región